Kesän taittuessa on kulunut vuosi siitä kun päätin muuttaa kaikki töissä syömäni lounaat kasvisruoaksi. Tarkoitus oli pyrkiä vähentämään omaa lihansyöntiä 50% ja testata kuinka vaikeata se olisi. Ruoanlaittajana olen perusperheenisä-luokkaa, eli kokattua on tullut välillä kiireessä, välillä unessa ja välillä koko perheen kesken ajan kanssa. Kasvisruokia en ollut aiemmin salaatteja lukuunottamatta oikeastaan tehnyt ja yksi suurimmista jännityksen aiheista olikin uusiin raaka-aineisiin tutustuminen.
"Tässä blogauksessa esittelen satunnaisessa järjestyksessä viisi viime vuoden aikana tekemääni ruokaa, joita on tullut tehtyä useamminkin."
Netistä löydetyt reseptit näyttelivät osaa oikeastaan vain ihan alkuvaiheessa, jolloin piti saada jostain opastusta siihen miten tiettyjä raaka-aineita (kuten esim herkkusieniä) kypsennetään niin ettei lopputulos ole pelkkää mössöä. Valtaosan vuodesta olen itse testivalmistanut ruokia, jotka ovat liharuokina tuttuja, mutta joiden lihaosat on korvattu jollain kasvisvaihtoehdoilla.
Tässä blogauksessa esittelen satunnaisessa järjestyksessä viisi viime vuoden aikana tekemääni ruokaa, joita on tullut tehtyä useamminkin. En suoranaisesti reseptejä kirjoittele, mutta jos et ole täysin lihapiirakoilla ja kalapuikoilla elänyt niin uskoisin että lukemalla kuvaukset huolellisesti onnistut vähintään yhtä hyvin kuin minä :)
1. NYHTÖKAURAWOKKI
1. Paprika 2. Tuoreet herkkusienet 3. kesäkurpitsa 4. sipuli 5. sokeriherneet 6. Poppamies Jamaican BBQ-kastike 7. Tomaatin makuinen Nyhtökaura |
Vinkkejä kypsennykseen kyselin enemmän kokanneilta kavereiltani ja ohje oli jotakuinkin seuraavanlainen: Runsaasti rypsiöljyä pannulle ja sekaan paprikat ja sipulit, niitä pyöritellään muutama minuutti. Sitten perään sokeriherneet ja pian sitten herkkusienet ja kesäkurpitsat, joiden ei niin kauaa tarvitse pannulla viihtyä. Kun kaikki aineet ovat pannulla lisätään noin 1/3 pullollista tuota Jamaican BBQ-kastiketta (tai jotain muuta mieleistäsi soosia) ja jatketaan pyörittelyä hetki.
Itse halusin lisätä myös Nyhtökauran tuonne pannulle lämpenemään ja pehmenemään ja makuja imemään, mutta halutessaan senhän voi syödä vaikka kylmänä suoraan purkista.
Tämä ruoka ylitti odotukseni sekä valmistuksen helppoudessa että maussa. Omia wokkauksia voi hyvin tarjota lisukkeena mille vain ruoalle ja takuuvarmasti maku on sata kertaa parempi kuin kaupan pakastealtaan eineksillä.
2. KASVISTORTILLAT
1.punasipuli 2.paprika 3.appelsiini 4.purjosipuli 5.kurkku 6.punaviini (kokille) 7.Nyhtökaura/Härkis 8.salsa-/juusto-/lempikastikkeesi 9.tortillalätyt |
Tortillat on varmasti kaikille tuttu ruoka ja normaalistikin ainoat lihat siinä ovat joko jauheliha tai kanasuikaleet, joten ei vaadi paljon mielikuvitusta korvata niitä kasvisvaihtoehdoilla. Pilkot vain x-määrän eriaisia kasviksia ja käytät lihan korvikkeena esim Nyhtökauraa, Härkistä, Quornia, soijarouhetta tai muuta mieleen juolahtavaa. Helppoa, hyvää, halpaa ja varmasti maistuu kaikille lapsista lepsoihin.
3. ITALIAN PATA QUORNILLA
1. Italian pata-pussi 2.Quorn-rouhe 3.valkoiset pavut 4.oliivit 5.jalopenoviipaleet |
4. KANAA JA RIISIÄ ILMAN KANAA JA RIISIÄ
1.Ohrahelmi 2.kaurafraiche 3.kaurapohjainen ruokakerma 4.oman kasvimaan ruohosipuli, persilja tms 5.Quorn-fileet |
Ohrahelmien hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin riisin, siksi ne tai saman valmistajan täysjyväversio ovat oivallinen tapa korvata vaikka kaikki kotona käytetty riisi. Jopa lapseni ovat sanoneet että nämä ovat vain vähän pulleampia, mutta muuten samaa kuin riisi.
5. SOIJAROUHE BOLOGNESE
Meni jostain syystä pitkään ennen kuin testasin soijarouhetta ensimmäisen kerran, mutta kun sen tein niin lopputulos sai jopa lapsilta kehuja. Lisäsin pannulle runsaasti öljyä ja sekaan muutaman siivutetun valkosipulinkynnen. Sitten sekaan pari desiä soijarouhetta, joka nopeasti imaisi itseensä öljyn. Tämän jälkeen lisäsin 3dl vettä ja annoin soijarouheen turvota edelleen. Sittten sekaan tomaattimurskaa ja mausteita oman maun mukaan (itse käytän paljon poppamiehen rubeja, jotka ovat valmiita ja maukkaita mausteseoksia). Lopuksi tarjoilin spaghetin ja oman kasvimaan tuotosten kera. Päälle voi ripotella raastettua juustoa tai sen ekologisempaa korviketta. On muuten lähes mahdotonta erottaa soijarouhetta jauhelihasta, koita tehdä vaikka sokkotestejä.
BONUS: ILTAPALAVOILEIVÄT
1.ruohosipuli 2.chili 3.salaatti 4.persilja 5.kurkku 6.tomaatti 7.Poorlammin vege-juusto |
"Helppo tapa puolittaa oma juustonsyönti on pistää leivälle kahden siivun sijaan vain yksi!"Muistanpa ajan kun tein usein iltapalaksi pari leipää joissa päällä siivu-tai-pari teollisesti prosessoitua kinkkumakkaraa sekä muutama siivu juustoa. Nämä sitten mikrotettiin lämpimäksi ja syötiin rasvaa valuvina ison maitokaakaolasin kera. Kuulostaa herkulliselta vai mitä? Noh, olihan se hyvää, mutta ei ehkä omiaan edistämään hyvää oloa ja ehjiä yöunia.
Sittemmin olen alkanut syödä pääasiassa kasviksilla höystettyjä voileipiä. Olen todennut että vaikeinta kasvisten käytössä on niiden pilkkomisen vaiva, joten siksi pilkon isomman määrän kerralla ja täten saan muutaman päivän varaston valmiiksi leivän päälle laitettavaksi. Kasvistäytteiset leivät ovat erittäin maukkaita ja samaan aikaan kevyitä sekä itselle että ympäristölle. Ja jos vege-juustoa ei ole saatavilla muista tämä; helppo tapa puolittaa oma juustonsyönti on pistää leivälle kahden siivun sijaan vain yksi.
YHTEENVETO:
Vuosi kasvislounaita: solved. Kasvisruokien tekemiseen liittyvät myytit kuten korkea hinta, vaivalloisuus ja mauttomuus kumosin jo ensimmäisten viikkojen kuluessa lounashaasteen aloittamisesta. Ja silloin kun kaikille välillä koittaa päiviä että ei vaan jaksa kokata niin on niitä kasviseineksiäkin saatavilla tai lounasravintoloita lähellä. Kun vaihtaa kaikki lounasruoat lihattomiksi ja toisinaan kotonakin tekee kasvisruokaa niin 50% lihansyönnin lasku on helppo saavuttaa. Eli käsi ylös kuka ei uskalla ottaa haastetta vastaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti