Tunnisteet

ilmastonmuutos hiilijalanjälki lentomatkailu #nofly #zerofly asennemuutos juna Korona Korona-virus bussi ilmastoteko kulutus muutos tukilakko zerofly ilmastotietoisuus kasvissyönti laivamatka 3Dolli BIOS CO2 Climate Change IPCC Kanaria Pariisin ilmastosopimus Quorn ajansäästö ajatteleminen autoilu empatia ennakkoluulo eurooppa henkilökohtainen heräte-virta ilmastoahdistus ilmastolakko ilmastosopimus joseph romm kalastus kapitalismi katkaisintöpseli kauramaito kirja kokonaisuus laiva lihansyönti lobbaus onnellisuus politiikka some sopeutuminen sähkönsäästö sähkösopimus takaisinkytkentä telttailu tulevaisuus turvallisuus vaalit viestintätuki wegetarismi yritys 2020 30 työpäivää Agenda-Art2030 Auttiköngäs COP25 COP26 Covid-19 Glasgow Harari Helvetinkolu Härkis Juha Sipilä KIKY Kalajoki Kuopio Kuusniemi Lauhanvuori Leonardo DiCaprio Martin Scorsese Nyhtökaura Oma maa Powerpark Rovaniemi SPR Sapiens Suez Suomi Suurpetokeskus Tampere Unimyrsky Visulahti algoritmi arjen muutos autoloma automaatio bad religion black friday bruttokansantuote chris rea dialogi dokumenttielokuva e-kirja eduskuntavaalit ekologinen jälleenrakennus ekologisuus energiakriisi energian aika etiikka frisbee-golf greta thurnberg grillaus hallitus hallitusohjelma harrastus hiilidioksidi hullut päivät hurrikaanit hyvän sään aikana hyönteiset ilmainen ilmastokatastrofi ilmastomarssi investointi joker jumala juomavesi jääkausi kWh kansallispuisto karate kasvihuoneilmiö kasvislounas katalysti keikahduspiste kerskakulutus keskustelu kestävä kehitys kesäloma kiire konsumerismi korallit kosteusprosentti kotikoulu kotiopetus kuivuminen kupla kuukausimaksu kuumeneminen kvanttifysiikka lama lapset lapsiperhe lenkkeily lihantuotanto lomamatka loppupeli lukeminen luomu lämpötila mainos markkinatalous massamuutto massasukupuutto matkatoimisto megadeth merenpinnan nousu mikromuovi minigolf monimuotoisuus musta hevonen mökki naomi klein network on-demand osakkeenomistaja ozzy osborne patikointi peak point pohjalämpö pohjoisnapa polarisoituminen punk-lyriikka puutarha päiväkirja päästörajoitukset retkeily rihmasto robotti robottien kukoistus rohkeus ruokavalio ryhmächat saksa seikkailu sisustaminen sisälämpötila soijarouhe sosiaalinen media sota sovellus stam1na standby power stratovarius sukupuuttoaalto supersankari suuryritykset sähkölämmitys säästö taantuma taide taideterapia talouskasvu tarina testament tiede tieto tina totuus tuhlaaminen tupakka työpaikka ukraina ulkolämpötila uskonto utopia uusi normaali vaaliväittely vaellus vallankumous valtio verotus video ydinvoima yhteiskäyttö ylikulutus ympäristö yrittäjä älysähkö

lauantai 7. tammikuuta 2017

Johdanto vallankumoukseen

Joskus 90-luvun alkupuolella alettiin mediassa puhua asiasta nimeltä Kasvihuoneilmiö. Se tarkoitti sitä, että joskus sadan vuoden päästä saattaisivat napajäätiköt sulaa ja merenpinta nousta niin paljon että koko ihmiskunta olisi vaarassa hukkua. Koska pidän tulevaisuudesta ja scifistä olin oitis koukuttunut seuraamaan aiheeseen liittyviä uutisia.

Ajatellessani ihmiskunnan tulevaisuutta, olen aikaisemmin pitänyt luonnollisena päämääränä utopistista Star Trek -maailmaa. Vaikka tulevaisuus vaikutti synkältä, uskoin luottavaisin mielin siihen että ihmisten järki ja yhteistyökyky lopulta voittaa. Tehtäisiin kansainvälisiä sopimuksia, jotka tähtäisivät yhteiseen hyvään. Keksittäisiin jokin teknologinen innovaatio joka Valkean Ritarin tavoin tulisi apuun ja pelastaisi maailman uhkaavalta katastrofilta. Kaikki eläisivät elämänsä onnellisena loppuun saakka. The End.


(kuva: https://jaysanalysis.com/)

Valitettavasti asiat näyttävät menevän pelkästään huonompaan ja huonompaan suuntaan. Näköpiirissä ei ole saapuvaa Valkoista Ritaria sen puoleen tieteen, politiikan tai taloudenkaan suunnasta. Ilmastotieteen kehittymisen ansiosta saamme lähes päivittäin entistä huolestuttavampaa tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä. Vuosi 2016 oli huonojen uutisten kultavuosi, myös ilmastoasioissa. Pohjoisnavan lämpötilat olivat ennätyskorkeat ja jääpeite, ennätysalhainen. Samaan aikaan päiväntasaajan alueilla koettiin ennenkuulumatonta kuumuutta ja kuivuutta. Euroopassa saatiin myös esimakua hirmumyrskyistä, joita muuttuva ilmastomme tuo väistämättä entistä enemmän.

Massiiviset muutokset, joiden vielä 90-luvulla arvioitiin tapahtuvan joskus sadan vuoden päästä olivatkin yhtäkkiä siirtyneet tapahtumaan 50 vuotta aiemmin, vielä omana elinaikanani. Ilmastonmuutos oli jo saapunut, mutta kukaan ei tuntunut pitävän asiaa tärkeänä.

Niinpä Matin ja Antin kanssa tarpeeksi asiasta chatissa vaahdottuamme totesimme olevamme asiasta samaa mieltä; emme ehkä edusta alan johtavia huipputiedemiehiä tai avainasemassa olevia poliittisia/taloudellisia toimijoita, mutta edustamme tavallisia ihmisiä, niitä joiden käsissä valta loppuviimeksi on! Mitään suuria historiallisia yhteiskunnallisia muutoksia ei ole koskaan tehty sulassa sovussa vaan siihen on aina tarvittu jonkinsortin vallankumousta.

"Maailman resurssit ovat jo nyt äärirajoillaan käytössä, osa raaka-aineista on jo ohittanut ns. peak pointin. Pysyvä kasvu on siis matemaattisesti mahdotonta."

Nyt jos koskaan on uuden vallankumouksen aika. Panoksena on oma ja ainoa planeettamme. Jos ilmastonmuutos päästetään riistäytymään käsistä, ihmisillä ja suurella osalla planeetan eliöistä ei yksinkertaisesti ole enää elinkelpoista kotia. Hiilipohjaisesta energiasta on luovuttava ja kulutusta on vähennettävä.

Nimenomaan kulutuksen vähentäminen tuntuu olevan asia josta mitkään isommat tahot eivät ole halukkaita puhumaan. Tämä on ymmärrettävää sillä vähempi kuluttaminen on räikeästi ristiriidassa nykyaikaisen kapitalistisen järjestelmämme kanssa, joka perustuu jatkuvasti kasvavaan kasvuun kulutukseen. Maailman resurssit ovat jo nyt äärirajoillaan käytössä, osa raaka-aineista on jo ohittanut ns. peak pointin. Pysyvä kasvu on siis matemaattisesti mahdotonta. Mutta mikäli kulutus kääntyy laskuun on markkinataloutta polttoineenaan käyttävä yhteiskuntajärjestyksemme vaarassa luhistua. Toisaalta jos jatkamme samalla tai isommalla kulutuksen tasollamme, on ekosysteemimme vaarassa luhistua. Vaikka olenkin itse yrittäjä, on valinta selkeä.

Blogimme tarkoitus on jakaa tietoa siitä miten kuka tahansa tavallinen suomalainen voi auttaa pitämään maailman elinkelpoisena vielä tulevillekin sukupolville. Meidän on muututtava tai ilmasto muuttaa meidät puolestamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti