Tunnisteet

ilmastonmuutos hiilijalanjälki lentomatkailu #nofly #zerofly asennemuutos juna Korona Korona-virus bussi ilmastoteko kulutus muutos tukilakko zerofly ilmastotietoisuus kasvissyönti laivamatka 3Dolli BIOS CO2 Climate Change IPCC Kanaria Pariisin ilmastosopimus Quorn ajansäästö ajatteleminen autoilu empatia ennakkoluulo eurooppa henkilökohtainen heräte-virta ilmastoahdistus ilmastolakko ilmastosopimus joseph romm kalastus kapitalismi katkaisintöpseli kauramaito kirja kokonaisuus laiva lihansyönti lobbaus onnellisuus politiikka some sopeutuminen sähkönsäästö sähkösopimus takaisinkytkentä telttailu tulevaisuus turvallisuus vaalit viestintätuki wegetarismi yritys 2020 30 työpäivää Agenda-Art2030 Auttiköngäs COP25 COP26 Covid-19 Glasgow Harari Helvetinkolu Härkis Juha Sipilä KIKY Kalajoki Kuopio Kuusniemi Lauhanvuori Leonardo DiCaprio Martin Scorsese Nyhtökaura Oma maa Powerpark Rovaniemi SPR Sapiens Suez Suomi Suurpetokeskus Tampere Unimyrsky Visulahti algoritmi arjen muutos autoloma automaatio bad religion black friday bruttokansantuote chris rea dialogi dokumenttielokuva e-kirja eduskuntavaalit ekologinen jälleenrakennus ekologisuus energiakriisi energian aika etiikka frisbee-golf greta thurnberg grillaus hallitus hallitusohjelma harrastus hiilidioksidi hullut päivät hurrikaanit hyvän sään aikana hyönteiset ilmainen ilmastokatastrofi ilmastomarssi investointi joker jumala juomavesi jääkausi kWh kansallispuisto karate kasvihuoneilmiö kasvislounas katalysti keikahduspiste kerskakulutus keskustelu kestävä kehitys kesäloma kiire konsumerismi korallit kosteusprosentti kotikoulu kotiopetus kuivuminen kupla kuukausimaksu kuumeneminen kvanttifysiikka lama lapset lapsiperhe lenkkeily lihantuotanto lomamatka loppupeli lukeminen luomu lämpötila mainos markkinatalous massamuutto massasukupuutto matkatoimisto megadeth merenpinnan nousu mikromuovi minigolf monimuotoisuus musta hevonen mökki naomi klein network on-demand osakkeenomistaja ozzy osborne patikointi peak point pohjalämpö pohjoisnapa polarisoituminen punk-lyriikka puutarha päiväkirja päästörajoitukset retkeily rihmasto robotti robottien kukoistus rohkeus ruokavalio ryhmächat saksa seikkailu sisustaminen sisälämpötila soijarouhe sosiaalinen media sota sovellus stam1na standby power stratovarius sukupuuttoaalto supersankari suuryritykset sähkölämmitys säästö taantuma taide taideterapia talouskasvu tarina testament tiede tieto tina totuus tuhlaaminen tupakka työpaikka ukraina ulkolämpötila uskonto utopia uusi normaali vaaliväittely vaellus vallankumous valtio verotus video ydinvoima yhteiskäyttö ylikulutus ympäristö yrittäjä älysähkö

perjantai 17. heinäkuuta 2020

Jalat maassa

On heinäkuu 2020 ja mediassa on vihdoin nähty muutakin kuin Korona-uutisointia. Muun muassa matkustusrajoitusten poistumisesta on iloittu ja matkatoimistojen työntekijät kehuvat haastatteluissa kuinka syksyn matkoja on varattu jo oikein mukavasti. Vuoden-parin päästä tiedämme varmasti paljon enemmän siitä miten Covid-19 levisi ympäri maapallon niin nopeasti, mutta yksi asia on nyt jo varmaa: Vapaa-ajan matkailun huikea kasvu nykytasolle kuljetti tehokkaasti viruksen Kiinasta Eurooppaan ja Keski-Euroopan suosituista talvimatkustuskohteista jopa tänne pohjolan perälle. Täyteen ahdetut laskettelukeskukset, ravintolat ja tiiviisti pakatut lentokoneet loivat ideaaliset olosuhteet viruksen nopealle leviämiselle.


Toukokuussa valtioneuvosto päätti avata aiemmin keväällä suljetut peruskoulut lukuvuoden kahdeksi viimeiseksi viikoksi poikkeusjärjestelyin. Päätöksestä syntyi äänekäs keskustelu ja mielipiteitä tuotiin julki paljon sekä puolesta että vastaan. Sen sijaan että ottaisin tässä nyt kantaa jälkiviisaana koulujen avaamiseen tahtoisin kääntää huomion itse tuohon syntyneeseen kohuun. Mieleeni tuli, että keskustelu on hyvä asia. Ihmiset olivat nopeasti oppineet perusasioita virusten leviämisestä, käsien pesuun kiinnitettiin huomiota ja vanhemmat olivat jopa valmiita pitämään lapsensa kotiopetuksessa koulun sijaan vaikka jokainen meistä kotiopetusta keväällä 2020 tehneistä tietää ettei se ainakaan se helpompi vaihtoehto ollut. Ihmiset olivat siis valmiita näkemään vaivaa pitääkseen viruksen kaukana ja mielestäni tämä oli positiivinen yllätys.
"Toivoisin vilpittömästi että kasvava ulkomaanmatkojen varaaminen saisi ihmisissä aikaan vähintään yhtä voimakkaan allergisen reaktion kuin keväinen koulujen avautuminen."
Nyt kesäisiä matkailulööppejä silmäillessäni toivoisin tuollaisen "koronakevään hengen" asustavan meissä kaikissa edelleen. Toivoisin vilpittömästi että kasvava ulkomaanmatkojen varaaminen saisi ihmisissä aikaan vähintään yhtä voimakkaan allergisen reaktion kuin keväinen koulujen avautuminen. Siinä missä lentomatkustaminen on osa lastemme tulevaisuutta vaarantavaa länsimaista kerskakuluttavaa elämäntapaa on huomaamatta matkakohteissa ja matkustamoissa leviävä virus uhka itsellemme ja läheisillemme mahdollisesti jo viikkojen aikajänteellä. Ratkaisu molempiin on kuitenkin helppo: muutetaan asennettamme matkailuun, nyt meillä on siihen jopa aiempaa painavampi konkreettinen syy. Syy jota voi perustella tieteellä, isänmaalla, lasten ja vanhusten terveydellä, taloudellisilla ja sosiaalisilla syillä sekä niin monella muullakin asialla että valitse vain itsellesi sopivin ja anna mennä!

Turismin varaan rakennettu yhteiskunta on Pariisin ilmastokokouksessa 2015 yhdessä sovittuihin tavoitteisiin sopimaton käsite. Kuten ovat myös mm. keinotekoisesti ylirahoitettu lentoteollisuus, ulkoistetut teollisuuden päästöt ja sademetsien tuhoaminen. Eri mieltä olevat saattavat kysyä että mikä ihmeen Pariisin sopimus tai että mitä sitten. Kansainväliset sopimukset ovat käytännössä ainoa asia terveen järjen lisäksi joka pitää yhteiskuntamme poissa törmäyskurssilta toistensa kanssa. Ja tervettä järkeä tuntuu monen valtion johdossa olevan nykypäivänä vähemmän ja vähemmän. Poikkeuksellisena aikana tulee kansainvälisiä sopimuksia kunnioittaa vähintään yhtä päättäväisesti kuin niiden allekirjoitushetkellä.

Euroopassa laantumassa oleva Covid-19 ensimmäinen aalto jää toivoakseni ainoaksi laatuaan, vaikka on täälläkin paikoittain jouduttu peruuttamaan jo avattuja palveluita. USA:ssa avautuva talous yhdistettynä sosiaaliseen kuohuntaan tuntuu pitävän tartuntakäyrät ylhäällä ja muilla mantereilla tilanne on monin paikoin vielä pahenemassa. Mikään ei kuitenkaan ole käytännössä muuttunut puolen vuoden takaisesta: virus leviää aivan yhtä herkästi ja tulee aiheuttamaan uusia tartunta-aaltoja laajoilla alueilla heti kun ulkomaanmatkustaminen alkaa taas yleistyä. Perustuslaki takaa meille liikkumisen vapauden, mutta lainsäädännöllä voitaisiin motivoida yrityksiä ja yksittäisiä ihmisiä harkitsemaan vaihtoehtoa ulkomaanmatkailulle esimerkiksi pakollisten ja pysyvien matkailua seuraavien karanteenijaksojen avulla.
"Jos vuosi 2020 muistetaan tulevaisuudessa Korona-vuotena niin olkoon sitten niin, mutta varmaa on että sitä ei tulla muistamaan ihmisistä jotka kuolivat tai vammautuivat joutuessaan perumaan jokavuotisen etelänmatkansa."
En ole poliitikko tai perustuslakiasiantuntija, mutta tiedän nyt paremmin kuin tiesin puoli vuotta sitten kuinka suuri valta lainsäädännöllä on arkiseen elämäämme tarpeen vaatiessa. Lainsaadäntö on tärkein ase sekä virusten että ilmastonmuutoksen torjunnassa, ainoa ero näiden kahden välillä on uhkakuvien aikajänne. Tekemällä tuntuvia lainsäädöllisiä muutoksia kohti Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita tehdään varmasti lyhyellä aikavälillä jossain määrin hallaa sekä teollisuudelle, kansantaloudelle kuin yksittäisten ihmisten kokemukselle heidän perusoikeuksistaan, mutta niin kauan kun päätökset perustellaan tutkitulla tiedolla ja parhaimmalla mahdollisella asiantuntijoiden joukolla ovat vaikutukset varmasti pienemmät kuin ne joilla tavoin muuttuva ympäristö yhteiskuntia pidemmällä aikavälillä verottaa.

Jos vuosi 2020 muistetaan tulevaisuudessa Korona-vuotena niin olkoon sitten niin, mutta varmaa on että sitä ei tulla muistamaan ihmisistä jotka kuolivat tai vammautuivat joutuessaan perumaan jokavuotisen etelänmatkansa. Olen ehkä naiivi, mutta en niin lapselinen että kuvittelisin matkailumuutoksen olevan pysyvä ilman siihen kannustavia tukia ja lainsäädäntömuutoksia. Päättäjillä on kyky tehdä päätöksiä ympäristön ja henkilökohtaisen turvallisuutemme eteen ainoastaan jos heillä on siihen tarpeeksi taloudellisia, yhteiskunnallisia, henkilökohtaisia ja tieteeseen perustuvia syitä. Käyttäytymällä vastuullisesti lähetämme pienen viestin, jonka perheemme, ystävämme, naapurimme, työkaverimme ja sitä kautta iso joukko muitakin voi levittää lopulta päättäjien tietoisuuteen asti. Hyvää kesää ja pidetään jalat maassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti